vitaliteitsweek gezondheidsdag tai chi

Een vitaliteitsweek organiseren? In dit artikel geef ik zeven tips!

Als tai chi docent lever ik regelmatig een bijdrage aan gezondheidsdagen en vitaliteitsweken binnen organisaties. Niet alleen door het verzorgen van tai chi of mindfulness workshops, maar ook vooraf bij het opzetten van het programma. Dat leidde tot andere bijdrages, zoals een lezing over beter slapen en het inzetten van een fysiotherapeut. In dit blogartikel geef ik, op basis van mijn ervaringen, zeven tips voor het organiseren van een vitaliteitsweek.

Tip 1: Zo maak je een gevarieerd aanbod

Een gezondheidsweek met een gevarieerd aanbod heeft de grootste kans op succes. Allereerst moet die variatie in het thema zitten. Er is een aantal hoofdthema’s op het gebied van vitaliteit: meer bewegen, stoppen met roken, minder stress, gezonde voeding, alcohol & drugs, beter slapen, slimmer werken, duurzame inzetbaarheid en inspiratie/zingeving. Zorg dat er hiervan tenminste drie terugkomen in het programma. Wanneer de gezondheidsweek jaarlijks terugkomt, kan je elk jaar een ander accent leggen.

De variatie moet ook in de formats zitten. Neem bijvoorbeeld het thema ’Bewegen’. Je kan hier op heel verschillende manieren vorm aan geven. Enkele voorbeelden: de vitaliteitsweek aftrappen met een plenaire lezing door een bekende topsporter. Een boekje geven met oefeningen, eventueel in de vorm van een app inclusief fitness-tracker. Een tai chi workshop aanbieden. Of een tafeltennis competitie opzetten. Eén-op-één sessies met een personal trainer. Merk op dat elk format ook een doelgroep selecteert.

Het kan natuurlijk geen kwaad je populatie te analyseren. Zorg dat er voor iedere doelgroep iets is. Maak een programma dat zowel mannen als vrouwen aanspreekt en hou ook rekening met opleidingsniveau, conditie en leeftijd. In de leeftijdsgroep 40-67 is vaak de meeste winst te behalen, zowel bij het voorkomen van ziekteverzuim als het verhogen van productiviteit.

Tip 2: Ondersteun initiatieven van medewerkers

Er zijn in de organisatie vaak al mensen op kleine schaal bezig met bijvoorbeeld lunchwandelen, yoga of hardlopen. Dit soort initiatieven kan je op verschillende manieren ondersteunen. Stel een klein budget beschikbaar of promoot de activiteit tijdens de vitialiteitsweek en werf hiervoor zo extra deelnemers. Faciliteer ook fysiek door het aanleggen van een douchegelegenheid of het inrichten van een (semi) permanente vitaliteitsruimte. Daarin zijn bijvoorbeeld aanwezig: een dartspel, tafeltennistafel, yogamatten en/of tafelvoetbalspel. De opening van de ruimte is onderdeel van de vitaliteitsdag.
Er zijn ook medewerkers die met nog niet gerealiseerde ideeën rondlopen. Geef ruchtbaarheid aan het feit dat je een vitaliteitsweek gaat organiseren en sta open voor suggesties! Een gezondheidsweek die aansluit bij wat er leeft onder het personeel heeft draagvlak en grote kans op succes.

Tip 3: Verhoog het rendement van de bestaande infrastructuur

Cardio en krachttraining dragen bij aan vitaliteit. Om die reden is er in veel bedrijven een fitnessruimte. Het komt voor dat deze niet of niet optimaal wordt gebruikt. Bij een van mijn klanten werd ik gevraagd om mee te denken over de invulling van hun ‘global wellness week’ en heb ik dit aangekaart. Vervolgens hebben we dit opgelost door jaarlijks in de gezondheidsweek een fysiotherapeut/fitnessinstructeur te laten komen. Deze deed één-op-één sessies met mensen die nog nooit hadden gefitnest of klachten hadden. Vervolgens konden deze medewerkers daarna (weer) zelfstandig fitnessen. Een mooie oplossing wanneer een permanente instructeur onrendabel is.

Tip 4: Goed voorbeeld doet volgen

Vaak maak ik mee dat er met een ruim budget een mooi programma word neergezet. Niets staat succes in de weg! Zou je denken. Maar vervolgens valt de deelname helaas tegen. Hoe kan dat? Bij nadere bestudering blijkt dat er niemand van het MT mee deed. Oeps… Hiermee geven deze leidinggevenden onbewust een signaal af. Namelijk: wanneer je echt belangrijk bent voor de organisatie, geef je vitaliteit geen prioriteit. Als organisator moet je hen er dus bij betrekken en zorgen dat zij zich als eerste inschrijven en dat dat ook zichtbaar is.
Naast leidinggevenden zijn er natuurlijk nog andere collega’s met een groot intern netwerk en invloed binnen de organisatie (zoals OR leden), die anderen met hun enthousiasme kunnen aansteken.

Tip 5: Do not disturb

Je wilt met een vitaliteitsdag natuurlijk niet het werk van je collega’s frustreren. Hou daarom rekening met het bioritme van mensen bij het maken van het programma. De gemiddelde (kantoor)medewerker is het meest productief in de ochtend. Na de lunch is er vaak een dip in energie met minder concentratie. Het is dus slim om mensen in de ochtend rustig te laten werken en de meest activiteiten van de vitaliteitsweek rond de lunch of in de middag te laten plaatsvinden. Wanneer het gaat om kennisoverdracht, waarbij informatie en inzichten moeten beklijven, is de ochtend natuurlijk juist wel een goed moment.

Tip 6: Een vitaliteitsweek kan duurzaam

Wanneer ik ergens een tai chi workshop kom geven is het vaste prik: er staan in de zaal 30 flesjes water klaar voor de deelnemers. Er wordt blijkbaar door veel organisatoren gedacht dat water uit een plastic flesje drinken gezond is. Waarschijnlijk is dat het niet, omdat er chemicalien uit het plastic in het water terecht kunnen komen, en vervolgens produceren we een halve vuilniszak plastic afval.
Nu je toch bezig bent om een goede vitaliteitsdag te organiseren, maak hem dan gelijk duurzaam! Hoe doe je dat? Kies voor duurzame activiteiten en producten, beide van lokale of regionale leveranciers die daar oog voor hebben. Laaghangend fruit: serveer kraanwater in glas (of duurzaam plastic), doe niet aan goodie-bags en overbodige ‘presentjes’, kies lokaties waarbij er niet of nauwelijks gereisd hoeft te worden. Wordt er een lunch aangeboden? Dan graag biologisch. Produceer geen of weinig afval. Communiceer deze uitgangspunten vooraf naar alle partijen die bij de vitaliteitsweek betrokken zijn!

Tip 7: Zoek bondgenoten

Er zijn in de organisatie anderen het hele jaar door bezig met zaken die gerelateerd zijn aan vitaliteit. Zij maken natuurlijk graag gebruik van de mogelijkheid om hun verhaal te vertellen. Zo is er is vast een bedrijfshulpverlener die wat wil vertellen over de werking van een EAD. Informeer ook eens bij de arbodienst of de ondernemingsraad of zij een bijdrage willen leveren.

Tot slot: Laat mij meedenken

Wanneer je alleen of met een klein team een vitaliteitsweek gaat organiseren, is het fijn om een (externe) sparringpartner te hebben, die wat feedback kan geven. Ik denk graag mee! Ook kan Verbeek Bedrijfstaichi een deel van het programma invullen met diverse workshops. Neem geheel vrijblijvend contact met mij (Tjeerd Verbeek) op.

Vitaliteitsweek organiseren: handige links

Tafeltennis competitie organiseren? De app van PingPongbaas helpt je.
Twijfel tussen aanbieden van tai chi of fitness? Lees mijn artikel ‘Bewegen op het werk: fitness of tai chi?’
Meten is weten. Simple Check biedt gezondheidschecks op locatie. &Niped is een e-healthplatform dat vitaliteit in beeld brengt voor bedrijven.

Vitaliteitsweek organiseren? Zeven tips!