Wat is mindfulness?Wat is mindfulness?

Mindfulness is een eenvoudige vorm van meditatie, waarbij het trainen van de aandacht centraal staat. Het is ontwikkeld door Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zinn, die zich daarbij baseerde op diverse Oosterse tradities – met name Zen Boeddhisme en Hatha Yoga. Mindfulness training bestaat uit twee basisoefeningen; adem-meditatie en de bodyscan. Het ervaren van het lichaam staat bij beide centraal. Door met bewuste aandacht aanwezig te zijn bij wat zich voordoet in het hier en nu, ontstaat balans tussen lichaam en geest. De populariteit van mindfulness is de laatste jaren toegenomen. Het wordt onder andere toegepast in psychotherapie, revalidatie, sport etc. Bekende programma’s zijn ‘Mindfulness Based Stress Reduction’ (MBSR) en ‘Mindfulness Based Cognitive Therapy’ (MBCT).

Voordelen van mindfulness

Het beoefenen van mindfulness meditatie vermindert stress en stimuleert herstel. Mindfulness leert je bewuster en opmerkzamer te zijn en verbetert het concentratievermogen. Veel mensen zitten lekkerder in hun vel en zijn meer ontspannen door het opnemen van mindfulness in hun dagelijkse programma.

Waarom mindfulness in een organisatie?

Mindfulness op de werkvloer draagt bij aan het terugdringen van het ziekteverzuim. Dit komt doordat mediteren een positieve invloed heeft op het welbevinden, de productiviteit en het persoonlijk functioneren van uw medewerkers. Veel grote bedrijven – waaronder Google, Rabobank, ANWB en Unilever – bieden daarom mindfulness cursussen aan hun werknemers.

Wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness

Er is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar mindfulness en andere vormen van meditatie. Het wordt duidelijk dat mediteren positieve veranderingen veroorzaakt in de hersenen. Lees meer…