Coronaproof tai chi workshop (outdoor)

UPDATE: Inmiddels (april 2022) ligt de corona-pandemie achter ons. De informatie op deze pagina is verouderd en wordt niet meer bijgewerkt.

Corona-proof outdoor tai chi workshop

Is het veilig om met je team een tai chi workshop te gaan doen? Wij denken van wel en leggen dat graag uit. In de coronaproof outdoor tai chi workshop hebben alle deelnemers een onderlinge afstand van ruim anderhalve meter. Partneroefeningen – normaal een vast onderdeel van onze tai chi en qigong workshops – laten we achterwege. Er is dus geen fysiek contact of nabijheid. Ook hanteren we een maximum aantal van 30 deelnemers. We hebben per deelnemer een oppervlakte van 4 m2 nodig; bij 30 deelnemers is dat dan 120 m2. Door het beoefenen van tai chi versterk je ook nog eens je immuunsysteem.

Tai chi & het immuunsysteem

Tai chi kan je weerstand verhogen. Dat werkt als volgt. Stress is een onderdrukker van je immuunsysteem. Omdat het beoefenen van tai chi stressverlagend werkt, kan je wanneer je gestresst bent je risico op ziekte verlagen. Niet alleen door virussen, maar ook het risico op bacteriële infectieziektes en zelfs kanker.

Bewegen!

Daarnaast ondersteunt tai chi je weerstand ook via bewegen. Dit vergroot namelijk de doorstroming van lymfe – een lichaamsvloeistof die een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem. Meer dan bij bijvoorbeeld wandelen ontstaat er tijdens het beoefenen van tai chi beweging in de liezen en de oksels, waar een hoge concentratie van lymfeklieren is. De veranderingen in druk die daardoor ontstaan stimuleren de circulatie van lymfe.

Wetenschap

Er is aardig wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van tai chi en zelfs ook specifiek naar de effecten van tai chi op het immuunsysteem. Lees er meer over in dit artikel van Harvard Medical School of bekijk de review studie uit 2013 op researchgate. In 2021 verscheen deze studie naar het gebruik van qigong bij de preventie, behandeling en herstel van covid-19 bij ouderen. Volgens dit filmpje van de NOS wordt in een Russisch ziekenhuis tai chi aangeboden aan covid-patiënten.

Outdoor tai chi workshop boeken?

Neem contact met ons op wanneer je interesse hebt om een corona proof outdoor tai chi workshop te gaan organiseren met je team of afdeling. We bespreken dan waar de workshop kan plaatsvinden (grasveld, dakterras, parkeerplaats) en hoe we de veiligheid voor de deelnemers kunnen garanderen. Met name in en rond Utrecht weten wij veel geschikte locaties in de publieke ruimte. Meer informatie over onze tai chi workshops.

Tot slot: het weer

Van mei tot en met oktober is het weer in Nederland doorgaans geschikt om buiten tai chi of qigong te beoefenen. Maar in het geval dat het weer slecht is mag de workshop kostenloos worden verschoven naar een andere datum. De tai chi workshop is naast corona-proof dus ook weer-proof!

Coronaproof outdoor tai chi workshop