meditatie lef future center rijkswaterstaatOp dinsdag 4 oktober zal Tjeerd Verbeek een workshop geven rond het thema ‘Loslaten’ bij de bijeenkomst ‘Meditatieve interventies in professionele organisaties’ georganiseerd door Rijkswaterstaat. De bijeenkomst vindt plaats in het LEF future center te Utrecht.

Doel

Welke meditatieve interventies zijn bruikbaar om professionele communicatie en interactie te sturen? Hoe kun je dit praktisch doen en welke positieve effecten kan je verwachten? Tijdens de bijeenkomst Meditatieve interventies in professionele organisaties op 4 oktober gaan we samen met wetenschappers, pioniers en managers op zoek naar antwoorden.

Opzet

Voor deze bijeenkomst hebben we diverse pioniers, die al meditatieve technieken in de praktijk gebruiken, uitgenodigd om de aanwezigen hun interventies te laten ervaren. Ook komen er wetenschappers uit de cognitieve en organisatiepsychologie en neurowetenschap, en managers uit professionele organisaties met ons meedenken over het nut en de toepasbaarheid van de interventies. Er wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en praktijk door diverse mensen met een gecombineerde achtergrond uit te nodigen. Het doel van de bijeenkomst is te komen tot een verzameling best practices om meditatieve interventies strategisch in te kunnen zetten als interventie bij samenwerkingsverbanden.

Sprekers, workshopleiders en pannelleden

Gert-Jan van Schaik – Bedrijfsadviseur, auteur en meditatietrainer
Roderik Gerritsen – Onderzoeker Cognitieve Verbetering UL specialisatie contemplatieve interventies
Jan den Boer – Projectmanager, auteur en tantradocent
Egbert Mulder – Ondernemer, auteur en spreker op gebied van yoga en meditatie
Machteld van den Heuvel – Onderzoeker Arbeids & Organisatiepsychologie UVA en mindfulness trainer
Chabela Maturana Parraguez – Adviseur & Facilitator LEF Future center
Marieke van Vugt – Universitair docent kunstmatige intelligentie RUG en meditatie onderzoeker
Tjeerd Verbeek – Tai chi, qigong & meditatiedocent binnen organisaties
Ina Heijnen- Communicatieadviseur en yogadocent

Meer info op de website van het LEF future center.


Update 11 november 2016

Vandaag verscheen het rapport van Leonard de Groot met de resultaten van het onderzoek naar de meditatieve interventies. Enkele relevante passages:

“Tai Chi (door Tjeerd Verbeek)

Tai Chi is een techniek die beoogt de balans in lichaam en geest te vinden door concentratie op, en het exact uitvoeren van eenvoudige fysieke oefeningen. Hierbij wordt vol aandacht gewerkt aan het bewust maken en loslaten van spanning en stress. In deze sessie werd een partner-oefening gedaan waarbij door samenwerken en door feedback van de ander geleerd kon worden waar de ontspanning, het loslaten, het best bereikt kon worden.

Wetenschappelijke onderbouwing

Van mind-body interventies als yoga en Tai Chi is bekend dat ze het sympathisch zenuwstelsel onderdrukken. Dat is het stelsel van lichaams-, en hersenfuncties dat actief wordt wanneer je opgewonden of in gevaar bent. Dat klopt dus met de stelling dat het zorgt voor meer ontspanning en vertrouwen, de afname van stress en open creativiteit.

Deelnemers

De Tai Chi interventie werd gemiddeld erg goed ontvangen en bruikbaar geacht. Het nodigt uit tot reflectie en het roept bijvoorbeeld in teams een verbindende sfeer op die behulpzaam is voor samenwerking. Daarvoor moet men elkaar wel redelijk kennen anders kan de intimiteit nog wel eens als spannend ervaren worden waardoor mensen terughoudend kunnen zijn. Als eenmalige interventie in individuele coaching is het wat uitdagend, maar in groepsverband beter bruikbaar. Zeker als men de groep uit hun gebruikelijke patroon (hun comfort zone) wilt halen.”

“Resultaten

De wetenschappers die de onderzoeksbijeenkomst bezochten waren helder in hun beoordeling. Meditatie is een bruikbaar middel om als eenmalige interventie interactie en communicatie te sturen. Diverse functies kunnen worden versterkt. Gefocuste aandacht tijdens meditatie, zoals bij Zen meditatie, heeft een direct ondersteunend effect op delibereren, kritisch denken en het nemen van beslissingen. Daarnaast ook op cognitieve controle over serieel aangeboden stimuli en deselectieve aandacht. Open gewaar zijn tijdens meditatie (zoals mindfulness meditatie) stimuleert direct het divergent denken (creativiteit, verbanden leggen), het onderscheidingsvermogen en het opmerken van kleine stimuli. Daarnaast heeft het trainen ervan een merkbaar positief en langdurig effect op cognitie en welzijn. Vele wetenschappelijke studies onderbouwen deze stellingen.
Een voordeel hebben zij die al ervaring met meditatie hebben opgedaan. Een nieuw aangeboden interventie kan bij een onervaren iemand onzekerheid oproepen of de interventie goed uitgevoerd wordt en daardoor juist stress verhogen. De waarschuwing werd daarnaast geformuleerd dat het niet zal werken als een werknemer door zijn leidinggevende op mindfulness cursus wordt gestuurd als quick fix om zijn concentratievermogen te verbeteren.”

“Conclusie

Meditatie is een bruikbaar middel om cognitie te verbeteren en interactie te sturen, maar de uitdaging is om de acceptatie ervan binnen professionele organisaties te verhogen. Veiligheid lijkt daarbij van cruciaal belang. Hiertoe zijn een aantal aandachtspunten geformuleerd zoals de manier van presenteren van de interventie, het vertrouwde taalgebruik, de wetenschappelijke onderbouwing en als iemand als voorbeeld fungeert.”

Lees hier het volledige document (pdf).

Meditatie bij LEF future center RWS